Подвиг героїв Крут!

Крути − 1918

Щороку, 29 січня, Україна вшановує пам’ять Героїв бою під Крутами. Крути – одна з трагічних сторінок української історії двадцятих років ХХ століття. Бій, у якому декілька сотень українських юнаків вступили у смертельний поєдинок з більш як чотирьохтисячною більшовицькою ордою Муравйова, увійшов до української історії як приклад готовності молодих людей жертвувати заради України власним життям. Серед оборонців України не було вишколених вояків: лише деяким з них довелося повоювати на фронтах Першої світової.
Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Українське військо, якому судилося вступити в сутичку, налічувало близько 300 бійців Студентського куреня, 250Першої української військової школи та майже 40 гайдамаків.
Тривав бій до вечора. Під тиском ворога молоді бійці змушені були відступити до ешелонів на станції і вирушити до Києва. Але одна студентська чота, близько 30 юнаків, заблукали в темряві, повернулася до станції Крути, яка на той час була зайнята більшовиками. Полонені більшовиками, вони були розстріляні. Наймолодшим було лише по 16 років. На сьогодні відомі імена двадцятьох із них.
Після розстрілу більшовики не давали місцевим селянам поховати тіла загиблих. Лише в березні 1918 року, після втечі більшовиків з Києва, відбувся урочистий похорон полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі. Загалом у цьому бою загинуло з української сторони, за різними оцінками, 70-100 осіб, втрати більшовиків сягали до 300.
Завдяки сміливості молодих українських вояків більшовицький наступ на Київ було зупинено на 4 дні, що дало змогу укласти Брестський мир між Українською Народною Республікою та державами Заходу. Цим документом Україна визнавалась самостійною державою із західним кордоном. Договір передбачав встановлення дипломатичних відносин між Україною і деякими державами, відновлення дипломатичних контактів.
Бій під Крутами – це одна із багатьох трагедій в історії нашого народу, яких він зазнав від російсько-більшовицької влади. Ця історія актуальна і сьогодні, коли наш сусід зі сходу вкотре намагається позбавити нас державності, діє підступно, намагається розколоти українське суспільство. Пам’ятаймо про це! Пам’ятаймо про юних Героїв Крут, бойова слава яких відтворена кінофільмами, піснями, поезіями, книгами, звучить в спогадах очевидців та сучасників подій далекого січня 1918 року.

Художник Анатолій Гайдамака давно мріяв про справжній пам’ятник-меморіал Героям Крут. Але через брак коштів цей задум було втілено в життя лиш в 2006 році – створено меморіал – музей біля станції Крути. Композиційно пам’ятник являє собою пагорб заввишки 7 метрів із 10 метровою червоною колоною на вершині пагорба. Колона завершується золотим тризубом із хрестом. На пагорбі – капличка із хрестом із залізничних рейок, обплетених колючим дротом. Перед пагорбом – об´ємна композиція – хрест і студентська шинель. Поряд на вузькоколійці стоїть вагон, у якому влаштовано музей Героям Крут. Неподалік встановлено 300 гранітних каменів (за кількістю загиблих).
Недавно, у 1918 році, створено художній фільм «Крути 1918», під такою ж назвою вийшла книга – кінороман автора Костянтина Тур-Коновалова.