Кухар. Бармен

термін навчання

3 роки


Кухар — це людина, яка професійно готує їжу для інших людей, як правило, в закладах громадського харчування.З давніх часів у давніх спільнотах виділяли тих, хто краще за інших справляється з приготуванням їжі. Згодом професія кухар стала застосовуватися виключно до тих, хто займається створенням шедеврів і готових страв із продуктів харчування в громадських закладах.

Кулінарів вважають унікальними фахівцями, адже навіть з найпростіших інгредієнтів вони здатні створити десятки різних незвичайних страв. Саме тому інтерес до розвитку професії був у всі часи.

Багаті і відомі люди воліють мати особистого кухаря, тому що можна не боятися за те, що обід чи вечеря не вдасться. Додаткові плюси пов’язані з тим, що можна похвалитися вмінням свого працівника перед іншими заможними друзями і компаньйонами.

Чим же займається кухар?

  • організовує процес створення готових страв;
  • визначає необхідні продукти і їх кількість в конкретній страві і з урахуванням усього робочого меню;
  • складає вимоги до сировини або вихідних продуктів;
  • виявляє мінуси в процесі роботи інших колег, щоб своєчасно виправити і спробувати врятувати готову страву;
  • готує обладнання, вибирає тип плити, яка має свої плюси або мінуси для різних продуктів і страв;
  • складає опис процесу приготування і часу створення страв;
  • веде облік закуплених продуктів та інгредієнтів;
  • контролює, щоб виконувалися вимоги санітарних норм при приготуванні і зберіганні продуктів.

В залежності від місця роботи і рівня кваліфікації перелік функцій може мінятися.

Перспективи: Кар’єрна драбина в кухарській справі дозволяє досить швидко від статусу помічника дійти до позиції шефа. Варто відзначити той факт, що людина цієї професії ніколи не залишиться без роботи, а також навчається раціонально організовувати будь-які процеси. Особливо це відноситься до технологу. Адже у кухарській справі дуже важливо все робити швидко, але якісно.

Бармен — це фахівець, який розбирається в алкогольних і безалкогольних коктейлях і напоях, знає рецептуру і може запросто їх приготувати. Основний обов’язок бармена — швидко і смачно готувати коктейлі. Та ще він створює дружню атмосферу, допомагає клієнту визначитися, чого саме хочеться, наприклад, якщо хочеться кисленького, то бармен зможе запропонувати на вибір кілька напоїв.

Саме завдяки харизмі барменів багато відвідувачів повертаються в бари ще і ще. Бармени працюють не тільки в барах, а й звичайних кафе і ресторанах. Часом ще виконують обов’язки бариста, а також:

  • прибирають робоче місце;
  • працюють із касою;
  • взаємодіють із постачальниками напоїв і продуктів.

Обов’язки барменів залежать і від їхнього досвіду роботи. Так, новачок займається прибиранням столів і барної стійки, робить чай, каву, наливає соки або чистий алкоголь. Більш досвідчений співробітник готує напої і допомагає головному бармену, який відповідає за коктейльну карту.

Перспективи: Бармени можуть працювати в коктейль-барах, нічних клубах, ресторанах і в інших розважальних закладах, де подають коктейлі. Попит на барменів підвищується в літній сезон, бо відкривається багато кафе на пляжах і на курортах. Та й у містах жителі активніше відпочивають у барах. Але вмілий бармен не залишиться без роботи навіть взимку.


Дисципліни за професією

  • Гігієна та санітарія виробництва
  • Іноземна мова за професійним спрямуванням
  • Кулінарна характеристика кулінарних виробів, страв та кондитерських виробів
  • Кулінарна характеристика страв
  • Облік, калькуляція і звітність
  • Організація виробництва та обслуговування
  • Основи галузевої економіки і підприємництва
  • Основи дієтології і приготування страв
  • Основи енергоефективності та енергозбереження
  • Основи інформаційних технологій
  • Основи кулінарної характеристики страв
  • Основи правових знань
  • Основи товарознавства та технології приготування борошняних кондитерських виробів
  • Основи трудового законодавства
  • Основи фізіології харчування
  • Охорона праці
  • Професійна етика та основи психології
  • Сучасні добавки для приготування ковбасного фаршу
  • Технологія приготування закусок, страв і напоїв з основами товарознавства
  • Технологія приготування змішаних напоїв
  • Технологія приготування їжі з основами товарознавства
  • Технологія приготування коктейлів і напоїв, їх характеристика
  • Технологія приготування напоїв
  • Технологія приготування та кулінарна характеристика страв і напоїв
  • Устаткування підприємств ресторанного господарства
  • Діловий етикет
  • Іноземна мова
  • Інформаційні комунікації
  • Організація обслуговування в барах і ресторанах
  • Основи енергозбереження
  • Основи кулінарної характеристики страв
  • Основи нормативної документації (облік)
  • Основи професійної етики та психології
  • Основи товарознавства харчових продуктів
  • Основи трудового законодавства
  • Охорона праці, промислова і пожежна безпека
  • Підприємницька діяльність, основи менеджменту
  • Технологія приготування змішаних напоїв
  • Торгово-технологічне обладнання
  • Фізіологія харчування, санітарія і гігієна